התנגדות לצוואה

התנגדות לצוואה מוגשת לאחר הגשת בקשה למתן צו קיום צוואה

לאחר הגשת בקשה לצו קיום צוואה בפני הרשם לענייני ירושה, מפרסם הרשם בעיתון יומי את דבר הגשת הבקשה.

החל ממועד פרסום הבקשה לצו קיום צוואה הרי שכל המעוניין להגיש התנגדות לצוואה מוזמן לעשות זאת בתוך 14 יום ממועד הפרסום (בפועל, קיימת גמישות לעניין מועד הגשת ההתנגדות, כל עוד לא ניתן הצו).

הליך הגשת התנגדות לצוואה

על המתנגד למתן צו קיום צוואה להגיש בקשה ערוכה, במסגרתה מפרט את כלל טענותיו אשר יש בבסיסן, לטענתו, בכדי לפסול את הצוואה ולהביא לבטלותה.

 את בקשת התנגדות לצוואה על המתנגד להגיש לרשם הירושה, אשר עם קבלתה מעבירה לבית המשפט לענייני משפחה לצורך ניהול הליך משפטי בעניינה.

 הליך התנגדות לצוואה הינו מורכב, וזאת לאור העובדה כי, ככלל, נטל ההוכחה כי הצוואה פסולה הינו על כתפי המתנגד. לכן נדרשת בחינה מדוקדקת של הצוואה ותכנון אסטרטגי נכון אשר יסייעו בהגדלת הסיכויים לפסילתה של הצוואה, או לחילופין – להתגוננות בפני פסילתה.

 משרדה של עו"ד מורן אלסאיג בני מתמחה, בין היתר, בצוואות ובירושות, ויצג במספר תיקים לא מבוטל מתנגדים וזוכים, שזכו לביטול הצוואה או השארתה על כנה, בהתאמה, תודות לבחינה מדוקדקת ומקצועית של  הצוואה, והנחייה נכונה של הלקוח לאיסוף ראיותיו.

לקבלת חוות דעת מקצועית בנושא התנגדות לצוואה ללא התחייבות חייגו: 050-6793821

 מהן העילות לביטול צוואה ?

 העילות להליך התנגדות לצוואה, אשר באפשרות המתנגד לקיום הצוואה לטעון, מנויות בחוק הירושה. להלן העילות העיקריות:

  • פגם טכני  בצוואה- חתימת המצווה

 העדר חתימת המצווה על גבי הצוואה הינו פגם טכני, שלמעשה אינו שולל את רצון המנוח וכוונתו, אך יחד עם זאת עלול להביא לבטלות הצוואה ולחלוקת עיזבון המצווה בניגוד לרצונו.

אם כך, האם מנוח שערך צוואה בכתב יד מבלי שחתם עליה, עלולה צוואתו להיפסל ?

עד לתיקון החוק בשנת 2004 העדר חתימת המצווה על גבי הצוואה היה מוביל לפסלות הצוואה. כיום, לאחר תיקון החוק, לבית המשפט ניתן שיקול דעת רחב, ובמקרים בהם משתכנע שצוואת המנוח משקפת את רצונו, רשאי לפסוק כי יש לקיים את הצוואה למרות הפגם של העדר חתימה.

עניין זה נידון בבית המשפט המחוזי, ובחודש נובמבר 2013 ניתן פסק דין שקבע שצוואה בכתב יד של מנוח בעל בעיה נפשית – תקפה, למרות שחסרה בצוואה חתימה, וזאת לאחר שהתרשם מראיות שהונחו בפניו כי הוראות הצוואה משקפות את רצון המנוח.

 כלומר, מלאכת איסוף הראיות ובחינת טיבם הינה מלאכה חשובה ומשמעותית מאוד להצלחה בהתנגדות לצוואה ולהובלה לביטולה.

           פגמים מהותיים 

אונס, איום, תרמית

 אחד הפרמטרים החשובים לקיום רצון המצווה הינו כי המצווה ערך את הצוואה מתוך רצון חופשי, ללא לחץ או כפיה של אנשים הסובבים לו. על כן, החוק קובע כי בהיווכח שהמצווה ערך את צוואתו ונתן הוראות בצוואתו לחלוקת עיזבונו כשהוא נתון  ללחץ, לכפיה וכו' – תבוטל הצוואה.

        השפעה בלתי הוגנת

 נושא ההשפעה בלתי הוגנת עולה בדרך כלל כאשר המצווה שינה את צוואתו או הוריש את מלוא עיזבונו לאחד מיורשיו החוקיים, בעוד ואת האחרים נידה.

החוק מאפשר לבטל צוואה בעילה של "השפעה בלתי הוגנת", אך אינו מפרט בדיוק מה המשמעות של "השפעה בלתי הוגנת", ולכן הפסיקה קבעה מספר מבחנים  מצטברים, אשר לאחר בחינתם נקבע האם אכן המצווה כתב את צוואתו כשהיה נתון להשפעה בלתי הוגנת.

המבחנים הינם :

"מבחן העצמאות" – בחינת עצמאותו של המצווה בתקופה עריכת הצוואה.

"מבחן הסיוע" – בחינת תלותו של המצווה לקיום צרכיו.

"מבחן הקשר בין בני אדם אחרים" – בחינת חיי החברה של המצווה לבחינת תלות המצווה.

"מבחן נסיבות עריכת הצוואה" – בחינת העובדות האופפות את עריכת הצוואה.

 לסיכום, ניתן לאמר שהליך התנגדות לצוואה אינו פשוט ומצריך מלאכת איסוף ראיות מדויקת ובחינת סיכוי ההצלחה לפסילת הצוואה עוד בטרם ניגשים להליך משפטי ומתנגדים לצוואה. 

לתאום פגישת ייעוץ, ללא התחייבות, בנושא התנגדות לצוואה – לחץ כאן.

להתייעצות ותיאום פגישה צרו קשר ואשמח לחזור אליכם בהקדם

Call Now Button
×
דילוג לתוכן